Tips voor een goede CV en motivatiebrief!

Inleiding
Wanneer je gaat solliciteren voor een stage of een baan is het belangrijk dat je CV en motivatie in orde zijn, dit is namelijk de eerste indruk die je achterlaat. Maar hoe zorg je nou voor een goede CV en motivatiebrief?

Curriculum Vitae
Wanneer je een CV maakt is het belangrijk dat hij relevant is, maar ook dat hij goed te begrijpen is en dat de juiste informatie erin staat. 5 tips om tot een goede CV te komen:

 1. Zorg voor de juiste layout
  Begin met je persoonlijke gegevens (naam, adres, woonplaats, leeftijd) en een korte beschrijving van jezelf. Daarna vermeld je je werkervaring tot nu toe en je behaalde diploma’s en certificaten. Hierbij is het van belang dat je begint met je oudste werkervaring, en eindigt met je meest recente werkervaring.
 2. Schrijfvorm
  Omdat je iets over jezelf verteld is het van belang dat je de tekst schrijft in de eerste persoonenkelvoud.
 3. Richt je CV op de stage/baan die je zoekt
  Vermijd het noemen van niet relevante gegevens in je CV. Leg bij het beschrijven van je vorige werkzaamheden bijvoorbeeld de nadruk op de aspecten die ook belangrijk zijn in de stage/baan waar je voor gaat solliciteren.
 4. Zorg voor een opvallend CV
  Vaak wordt er een standaard layout gebruikt voor het maken voor een CV. Maar hoe spring je er dan uit? Juist! Door je CV anders te maken dan die van anderen. Dit kan je bijvoorbeeld doen door de opmaak van je CV, maar ook door bijvoorbeeld een link te plaatsen naar je website of portfolio.
 5. Laat je CV nalezen
  Denk je dat je klaar bent met het maken van je CV? Laat deze dan altijd even nalezen. Een ander heeft namelijk een frisse kijk op waar jij lang mee bezig bent geweest, waardoor diegene hele andere dingen op valt!

Motivatiebrief
Naast je CV zal je waarschijnlijk ook een motivatiebrief moeten aanleveren voor je sollicitatie. Maar hoe schrijf je een goede motivatiebrief?

 1. Waarin onderscheid je je?
  Vermeld in je brief duidelijk waarom het bedrijf jou moet kiezen voor die vacature! Benoem hierbij je positieve aspecten, en waarom je denkt dat die goed aansluiten bij de functie/stage.
 2. Sterke punten
  Begin je brief met je sterke punten. Zwakke punten vermeld je liever niet in je brief, daar zal in het gesprek ongetwijfeld nog wel naar gevraagd worden.
 3. Onderbouwing
  Onderbouw je argumenten met feiten en successen. Benoem dus niet alleen je competenties, maar ook waar dat uit blijkt.
 4. Verzamel informatie
  Wanneer je informatie hebt verzameld over het bedrijf, kan je de brief veel gerichter toepassen op waar het bedrijf voor staat. Dit kan je dan weer mooi koppelen aan je successen en sterke punten!
 5. Schrijf persoonlijk
  Je motivatiebrief is iets persoonlijks, schrijf daarom op je eigen manier en niet volgens standaard formuleringen of in ouderwets Nederlands.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.